Binnenhuisarchitect

  /  Binnenhuisarchitect

Binnenhuisarchitect & Binnenhuisarchitectuur

 

wat-is-een-binnenhuisarchitect-tix-interior

Wat is een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect is iemand die gespecialiseerd is in het inrichten van ruimtes. Iemand die als geen ander het inzicht beheerst van de interactie tussen de mens en de ruimte waarin hij zich bevindt.

Een meester in het inrichten van je interieur die erin slaagt om een relevant, authentiek en samenhangend ontwerp te maken. Gegenereerd vanuit ruimtelijk inzicht en bouwtechnische en maatschappelijke analyses.

Een interieurarchitect zorgt voor een evenwichtige ruimtelijke invulling die de ruimte ook echt tot zijn recht laat komen.

Een interieurontwerp dat rekening houdt met functionaliteit, gebruiksgemak en de persoonlijke beleving ervan. In combinatie met de perfecte materiaalkeuze en kleurencombinaties. De meest optimale inrichting voor elke ruimte, hoe complex deze ook mag zijn.

Met als resultaat een ruimte die op maat van jouw lijf geschreven is en waar jij je als een vis in het water voelt. Namelijk helemaal thuis.

En een goede binnenhuisarchitect kan je dit ook nog eens presenteren aan de hand van grafische hulpmiddelen die tot de verbeelding spreken en jou laten wegsmelten bij de gedachte alleen al.

Voordelen van een binnenhuisarchitect

Van een goede binnenhuisarchitect mag je verwachten dat hij beschikt over de volgende vaardigheden:

  • Creatieve, originele en gedurfde combinaties in zijn ontwerp
  • Ruimtelijk inzicht met gevoel voor vormgeving en esthetiek
  • Kennis van de meest uiteenlopende materialen en stijlen
  • Functionaliteit kan koppelen aan gebruiksgemak
  • Inzicht in prijzen en kosten om zo tot een budgetvriendelijke oplossing te komen
  • Kritische reflectie waardoor ook minder voor de hand liggende oplossingen mogelijk zijn
  • Het vermogen om ook complexe ruimtes tot hun recht te laten komen
  • Contacten met de meest bekwame vakmannen voor elke specialisatie
  • Een goede binnenhuisarchitect heeft een dergelijk brede horizon aan kennis dat hij steeds de meest optimale combinatie kan voorstellen voor elke situatie. Denk daarbij aan budget, materiaalkeuze, de beschikbare ruimte, functionaliteit, gebruiksgemak en de beleving van het ontwerp in het dagdagelijks gebruik.
  • Hij kan oplossingen aanreiken die anders niet ter sprake zouden komen. Oplossingen die vaak goedkoper en mooier zijn dan dat je zelf aan de slag zou gaan. Ideeën waarbij je eigen persoonlijke voorkeuren, wensen en smaken in alle elegantie op elkaar afgestemd worden.
voordelen-van-een-binnenhuisarchitect-tix-interior
hoe-gaan-wij-als-binnenhuisachitect-te-werk-tix-interior

Hoe gaan wij als binnenhuisarchitect te werk?

1) De eerste stap is uiteraard een kennismaking. Gratis en vrijblijvend. In kaart brengen van je wensen, eisen en verwachtingen. Welke werken precies allemaal, en welke afwerkingsgraad? Wie voert welke werken uit en wie volgt de werken op? Wie levert welke goederen? Het voorziene budget en tijdsbestek hiervoor.

2) Daarna ontvang je een gedetailleerde offerte met opsomming van alle werken, de gebruikte materialen, maatmeubelen en eventuele opties.

3) Als “de klik” er is en we tot een akkoord komen worden de nodige ruimtes opgemeten zodat we bij de uitvoering geen onaangename verrassingen tegenkomen die makkelijk te vermijden waren.

4) Daarna bezorgen we jou een grafische voorstelling van onze ontwerpen aan de hand van bijna fotorealistische 3d beelden. Zo kan je in alle comfort beoordelen of deze aan je verwachtingen voldoen.

5) Na goedkeuring van de ontwerpen worden de detailplannen aangemaakt en aannemers, leveranciers en eventuele andere partijen gecontacteerd voor uitvoering van de werken.

6) Het verloop van de werken kan je zelf opvolgen, maar ook uitbesteden aan je binnenhuisarchitect. Zo een projectopvolging kost tijd en energie en kan best slopend zijn. Met onvoorziene omstandigheden als belangrijkste boosdoener. Er blijkt ergens een maat niet juist te zijn, een levering die plots toch niet op tijd geleverd kan worden of 1 van de onderaannemers blijkt vertraging op te lopen in de uitvoering van zijn werken. Allemaal niet evident voor de leek om hiermee professioneel om te gaan. Tix Interior kan al die kopzorgen van je overnemen. Zo hoef jij je enkel te verheugen over de vorderingen.

7) Tijdens de uitvoering van de werken ontvang je van ons op regelmatige tijdstippen een verslag. Zijn de werken op schema, binnen budget, eventuele probleemrapportage met opties voor de oplossing.

8) Na de werken komen we een laatste keer samen om het resultaat en het verloop van de werken en samenwerking te bespreken. Zeg maar gerust kwaliteitscontrole. We streven er niet alleen naar dat je zorgeloos van het eindresultaat kan genieten. We doen er ook alles aan dat je de aanloop ernaartoe als een leerrijk, interessant en fijn proces ervaart.

 

Een andere optie kan zijn dat we je enkel van interieuradvies voorzien. Een hands-on advies op locatie bij jou thuis. Tips en tricks voor de ideale inrichting van je ruimtes die je dan zelf uitvoert of laat uitvoeren. Vraag er ons gerust naar, we helpen je graag op weg. Prijs varieert van het aantal ruimtes, functie van de ruimte, de grootte en complexiteit. Ook kleuradvies behoort tot de mogelijkheden. De juiste kleuren, kleurencombinaties of kleurenaccenten kunnen een ruimte maken of net breken.

Hoeveel kost een binnenhuisarchitect? Prijzen

Over de kosten van een binnenhuisarchitect doen er aardig wat wilde geruchten de ronde. Maar als je alles netjes in een overzichtelijk schema giet blijkt dat best mee te vallen. Uiteraard betaal je hier iemand met een zeer grote expertise op allerlei vlakken. En daar zit inderdaad een kost aan verbonden. Maar je krijgt er dan ook heel veel kwaliteit voor terug die weerslag heeft op je dagdagelijks leven, comfort en ruimtelijke beleving en welzijn.

Soms wordt er een uurloon opgegeven, soms een m² prijs. Anderen werken met een bepaald percentage van het totaalproject. Velen ontvangen een commissie op aangekochte goederen of artikelen en daar is niets mis mee. Deze vorm van verloning beïnvloed jouw budget immers niet maar bezorgt je wel het ideale product of artikel. Vaak betreft het een combinatie van deze formules.

Bij Tix Interior hanteren we transparante prijzen. Afhankelijk van het project, de omvang en complexiteit ervan, met of zonder opvolging en andere factoren. Je vindt het allemaal terug in onze gedetailleerde offertes.

Hou er ook rekening mee dat de kennis en inzichten van een binnenhuisarchitect ver voorbij die van de doorsnee medemens reiken. Hij heeft hier tenslotte specifieke studies voor gedaan. Hierdoor zijn er veel meer opties mogelijk die ook een gunstig effect op het budget kunnen hebben.

En een echt ideaal harmonieus vormgegeven interieur is uiteraard ook een blijvende meerwaarde voor je eigendom. Zie het als een investering waar je op lange termijn zeker de vruchten van zal plukken. En ondertussen kan je er in volle glorie elke dag van genieten.

hoeveel-kost-een-binnenhuisarchitect-tix-interior
wat-moet-een-binnenhuisarchitect-kunnen-tix-interior

Wat moet een binnenhuisarchitect kunnen?

In de eerste plaats moet een binnenhuisarchitect creatief durven zijn. Creatief met vormen, kleuren en materialen. Binnen een vooropgestelde ruimte, binnen de stijl en de authenticiteit van de ruimte, rekening houdend met de toepassing, gebruikservaring en budget.

Hij moet onderlegd zijn in het vormgeven van elke ruimte, en dit zowel op conceptueel als technisch vlak. De perfecte vormgeving creëren in combinatie met de ultieme lust voor het oog.

De schoonheid, het karakter en de beleving van bepaalde ruimtes kunnen vrijwaren en optimaliseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan historische panden die beschermd worden door het ministerie van ruimtelijke ordening.

Een identiteit creëren voor de opdrachtgever. Een identiteit waarin de opdrachtgever zijn ziel weerspiegeld ziet. Een binnenhuisarchitect moet een aanzienlijke toegevoegde waarde kunnen realiseren binnen de vooropgestelde criteria.

Mooier, functioneler, praktischer, origineler en met de bouwstenen die hem ter beschikking staan. Hiervoor moet hij beschikken over een uitgebreide kennis van diverse materialen en hun eigenschappen, de toepassingen en het onderhoud ervan, kleuren en kleurencombinaties, ruimtelijk inzicht gekoppeld aan de dagdagelijkse beleving van die ruimte.

Waarom of wanneer een binnenhuisarchitect?

Heb je plannen om te bouwen of te verbouwen? Of misschien een ouder pand volledig renoveren? Dan is een binnenhuisarchitect je gedroomde partner om je interieur vorm te geven.

Maar ook als je een bestaande ruimte wenst te optimaliseren of nieuw leven in te blazen is een binnenhuisarchitect je beste vriend. Je hoeft helemaal niet te verbouwen om van een bepaalde ruimte de ideale verblijfplaats te maken.

Of het nu is om te relaxen, werken, mensen te ontvangen of feestjes te geven. Van elke ruimte kan een plaatje gemaakt worden die respect afdwingt en bewondering uitlokt. Een unieke ruimte die gevoelsmatig, functioneel en praktisch helemaal op jouw noden, voorkeuren en smaken is ontworpen.

waarom-en-wanneer-een-binnenhuisarchitect-tix-interior
wat-is-het-verschil-tussen-een-architect-en-een-binnenhuisarchitect-tix-interior

Wat is het verschil tussen een architect en een binnenhuisarchitect?

Hier bestaan heel wat misverstanden over. Een binnenhuisarchitect lijkt namelijk veel meer op een architect dan je in het eerste opzicht zou verwachten. Alleen benaderd een binnenhuisarchitect een gebouw vanuit een ander perspectief. En daar zit een subtiel verschil in.

Een architect moet ook ingeschreven zijn bij de Orde van de Architecten. Alleen zo heeft hij bevoegdheid om bouwplannen te ondertekenen voor een stedenbouwkundige vergunning. Een binnenhuisarchitect mag deze plannen niet ondertekenen.

Een architect omhelst over het algemeen inderdaad de “gewone” bouwkundige architectuur. Maar een binnenhuisarchitect gaat daar een stapje verder in. Die ziet de leefruimtes al voor zich nog voor ze gebouwd zijn. Compleet met een inrichting op maat volgens jouw persoonlijke voorkeuren.

Dat neemt niet weg dat beiden elkaar kunnen complementeren voor het ultieme resultaat. Elk in hun eigen expertise en specialisaties. De “binnenhuis” werkt van binnen naar buiten en de architect werkt van buiten naar binnen.

De meest logische keuze is om eerst een binnenhuisarchitect in te schakelen. De architect zorgt dan voor de optimale omkadering van deze bevindingen en maakt het plaatje compleet.

Zo verkrijg je niet alleen het perfecte interieur maar ook nog eens de bijhorende matching buitenhuisstructuur. Een blijvende toegevoegde meerwaarde die in toekomst alleen maar zal stijgen.

Hoe kies je de beste binnenhuisarchitect?

In een eerste opwelling zouden we zeggen door te kijken naar zijn portfolio, ervaring en gerealiseerde projecten. En dat is zeker een gezonde beoordeling, maar ook jong aanstormend talent doordrongen van de laatste nieuwe trends is een valabele en belangrijke optie.

De kunst zit hem namelijk vooral in het bijblijven en de kennis van nieuwe trends en materialen. En jong geweld is doorgaans zeer sterk in. Ook in ruimtelijk inzicht is de nieuwe garde superieur.

Maak een afspraak met je mogelijks toekomstige binnenhuisarchitect. Indien mogelijk op de locatie waar de werken zullen uitgevoerd worden. Staan de neuzen in dezelfde richting? Zitten jullie op dezelfde golflengte? Voelt hij de ruimte aan? Worden jullie begrepen en is er een persoonlijke ‘klik’? Uiteindelijk wil je een interieur waar je graag thuiskomt en dat je gelukkig maakt.

Het beoogde resultaat is uiteraard belangrijk, maar alvorens dit tot stand komt kijk je wel aan tegen een intensieve wisselwerking en samenwerking tussen jou en je binnenhuisarchitect. Neem dus gerust de tijd, kijk en vergelijk alvorens je beslist wie jouw ruimtes gestalte zal geven.

hoe-kies-je-de-beste-binnenhuisarchitect-tix-interior
welke-studies-heeft-een-binnenhuisarchitect-achter-de-rug-tix-interior

Welke studies heeft een binnenhuisarchitect achter de rug?

Een binnenhuisarchitect heeft een academische studie behaald in de richting interieurarchitectuur. De interactie tussen de mens & de ruimte waarin hij zich bevindt en de inzichten die daaruit voortvloeien staan daarin centraal. Met als sleutelbegrippen nabijheid, materialiteit en veranderlijkheid.

Nabijheid

Ontwerpen met als uitgangspunt de beleving van de gebruiker. Een evenwicht creëren tussen functionaliteit, technische aspecten en belevingsaspecten. Vertaald in een evenwichtig ruimtelijk ontwerp.

Materialiteit

De kennis van de verschillende materialen, de eigenschappen, sterktes en zwaktes. Het gebruik van specifieke materialen voor specifieke toepassingen. De veroudering en verkleuring van sommige materialen.

Veranderlijkheid

Het positief evalueren van de transformatie in het dagelijks leven en daar positief op anticiperen.

Een bekwaam binnenhuisarchitect implementeert al deze begrippen in een allesomvattend interieurontwerp dat jouw ziel als opdrachtgever helemaal weerspiegelt. Een binnenhuisontwerp dat ook nog eens perfect aansluit op de beschikbare ruimtes en de stijl ervan. Perfect aansluitend op jouw persoonlijke smaak en voorkeuren.

Gratis tips voor binnenhuisinrichting om zelf aan de slag te gaan 

Tips voor je woonkamerinrichting

Je woonkamer, de meest ideale plek om eens lekker tot rust te komen. De woonkamer wordt ook steeds meer een polyvalente ruimte, dus even stilstaan bij de inrichting ervan komt het eindresultaat zeker ten goede.

Om van je huiskamer de perfecte woonomgeving te maken dien je een aantal vuistregels in acht te nemen.

Je eigen stijl, smaak en voorkeuren staan hierbij voorop. Ook de lay-out van de bestaande ruimte speelt hierbij een belangrijke rol. Een levendige kleurrijke omgeving die ambiance uitstraalt of een rustige gezellige ruimte die een zekere individuele eigenheid uitstraalt.

De kleur van de wanden is nog zo een belangrijke factor. Kleine ruimtes komen effectief beter tot hun recht in een lichter kleurschema. Geen al te zware of felle kleuren. Het kan, maar zo een ruimte komt ook stevig op je af als je deze betreedt. Grotere ruimtes kunnen makkelijker een felle kleur verwerken. Overweeg ook goed of je alles in dezelfde kleur wenst of 1 of meerdere wanden in een accentkleur voorziet. Zeker als je kiest voor een sterke kleur.

Een kleuraccent kant een ruimte echt maken, maar ook echt afbreken. Laat je gerust adviseren over de beste kleurcombinaties. Zo ben je zeker dat je woonkamer ook echt tot zijn recht komt.

Uiteraard mogen we de vloer niet vergeten. Tapijt, vinyl, laminaat, tegels of echte parket? Elke type vloer heeft zijn voor- en nadelen qua onderhoud, prijs en uitstraling. De perfecte vloer bestaat dan ook niet. Ook hier is jouw persoonlijke smaak de belangrijkste factor die ervoor zorgt dat jij je prettig voelt bij de gemaakte keuze.

Een weloverwogen keuze van al deze invloeden zal er uiteindelijk voor zorgen dat jouw woonkamer ook echt jouw persoonlijkheid uitstraalt en jouw karakter vertegenwoordigd.

Laat je adviseren door een expert en je bespaart gegarandeerd niet alleen op de kosten, maar voorkomt ook nog eens mogelijke teleurstellingen.

tips-voor-je-woonkamerinrichting-tix-interior
tips-voor-je-keukeninrichting-tix-interior

Tips voor je keukeninrichting

Onze keuken wordt steeds meer het centrale punt in onze woninginrichting. Lekker kokkerellen en ondertussen je gasten te woord staan. Open keukens en kookeilanden zijn tegenwoordig erg in trek, en terecht.

Voor de inrichting van je keuken dien je rekening te houden met enkele essentiële aspecten.

Verlies vooral de praktische kant niet uit het oog. Mooi is leuk, maar praktisch is wel handig meegenomen. Kies ook voor onderhoudsvriendelijke materialen.

Zorg ervoor dat de afstand tussen de verschillende werkzones niet te groot is. Je weet wel, de bekende “werkdriehoek” die bestaat uit fornuis, koelkast en werkblad. Zo kan je lekker vlot en comfortabel kokkerellen zonder heen en weer te hossen.

Tegenwoordig spreken we zelfs over 5 werkzones. Spoelen en afval, voorbereiden, koken, bevoorraden en opbergen.

Plaats je alles tegen de muur, of integreer je een kookeiland. Met of zonder ontbijt corner. Of misschien met een volledige eettafel aan verbonden.

Uiteraard met open overloop naar je living, zo mis je niets van het entertainment. Of misschien ben jij als chef-kok wel de ster van de avond?

Laat je kasten ook doorlopen tot aan het plafond. Gebruik de bovenste vakken voor spullen die je niet kan missen maar minder vaak gebruikt. Ziet er ook meteen een stuk strakker uit.

Tips voor je badkamerinrichting

Een goed ingerichte badkamer heeft stilaan veel weg van een persoonlijke spa ruimte. De totale relaxatieruimte binnen de eigen muren.

Een inloopdouche, liefst met regelbare regendouchekop met bijhorende antislip vloer. Een bad om eens lekker languit weg te dromen, en liefst nog met een aantal jet stralers zodat je ondertussen ook nog gemasseerd wordt.

Luidsprekers in het plafond geïntegreerd voor je favoriete muziekje en een speciaal tv-scherm voor vochtige ruimtes. Je favoriete series volgen terwijl je lekker languit geniet van je whirlpool.

Een goede spiegel aan de wastafel is nog zo een belangrijk element. Eventueel op een arm, uittrekbaar en individueel positioneerbaar. Of verschillende uitklapbare spiegels.

Ook de verlichting aan je spiegel verdient extra aandacht. Als je je make-up aanbrengt of je scheert is het wel fijn dat je goed ziet wat je nu precies doet. Zo voorkom je gênante accidentjes.

Een badkamer volledig betegeld tot aan het plafond is niet alleen mooi maar is ook onderhoudsvriendelijk. En met travertin tegels is het ook nog eens erg chique!

tips-voor-je-badkamerinrichting-tix-interior
tips-voor-je-slaapkamerinrichting-tix-interior

Tips voor je slaapkamerinrichting

Je slaapkamer is een plek waar je tot rust wil komen en lekker kan ontspannen. Kies dan ook voor materialen die dat onderstrepen. Bijvoorbeeld zachte stoffen zoals wol, fleece en zijde. En dit in combinatie met warme materialen zoals hout.

Kies voor rustgevende kleuren zoals pasteltinten, neutrale grijstinten en aardetinten. Wil je toch graag flashen in je slaapkamer met een felle kleur? Kies dan de muur die achter je bed staat.

Maak van je slaapkamer geen decoratieruimte. Less is hier zeker more. Je slaapkamer staat in functie van ontspanning en rust.

Zorg voor de juiste sfeerverlichting in je slaapkamer. En liefst zo dat je deze kan bedienen vanuit je bed. Ook een dimmer kan voor het gewenste effect zorgen of de sfeerverlichting ondersteunen.

Heb je een tegelvloer in je slaapkamer? Voorzie dan een tapijtje of vloerkleedje naast je bed. Lekker comfortabel als je ‘s morgens met blote voeten je bed uit komt.

Voorzie aan je nachtkastje ook voldoende stopcontacten. Denk daarbij aan nachtlampje, gsm, tablet, wekker en andere onmisbare gadgets.

Om je slaapkamer een ruimer gevoel of effect te geven kan je werken met spiegels. Zeker kamerhoge spiegels komen hier helemaal tot hun recht.

We wensen jou alvast een deugddoende nachtrust toe.

Tips voor je kantoorinrichting

Op je kantoor wil je graag de optimale omstandigheden om performant te presteren.

Zorg in de 1ste plaats dus zeker voor voldoende daglicht. Natuurlijk daglicht heeft een positief effect op ons werkvermogen.

Voor de wintermaanden voorzie je best een aangepaste verlichting die het daglicht zo goed mogelijk nabootst. Zo blijft je productiviteit op peil.

Kies voor een bureau dat voldoende ruimte biedt om je scherm, laptop, dossiers en andere elementen van een plaatsje te voorzien. Een te klein bureaublad werkt bijzonder contraproductief.

Hou de ruimte open en transparant. Een ruimtelijk gevoel is veel fijner dan die oude traditionele hokjes.

Voorzie voldoende opbergruimte en uiteraard ook voldoende stopcontacten.

Een fel kleurtje mag best, maar overdrijf niet. Een kantoor dat rust uitstraalt werkt minstens even prettig.

Op kantoor ontvang je uiteraard ook klanten. Het kan er erg druk zijn. Ga voor een onderhoudsvriendelijke vloer zodat je kantoor steeds proper is en orde & netheid uitstraalt.

tips-voor-je-kantoorinrichting-tix-interior

Vraag Tix Interior gerust om advies of een voorstel op maat.